Skip to content

materialenlijst

Er zijn veel schildersmaterialen op de markt waardoor het moeilijk kiezen is uit het grote aanbod. Met deze lijst kunt u gemakkelijker inkopen doen. De lijst beperkt zich tot de basismaterialen die u nodig heeft voor de zomerworkshops landschap schilderen op locatie en aquarelleren in de Hortus, de atelierlessen en themaworkshops en de teken- en schildervakanties. Afhankelijk van de techniek waarmee u wilt gaan werken, kiest u de basismaterialen uit de lijst.
De cursus en de workshop die in het museum wordt gegeven is inclusief alle tekenmaterialen.

Voor de atelierlessen of -themaworkshops hoeft u geen waterpotten of paletten mee te nemen. Tekenpapier (200gr.) is bij de lessen inbegrepen. Wilt u op aquarelpapier of op een zwaardere drager werken dan moet u deze zelf meenemen of in het atelier kopen. In het atelier is aquarelpapier en speciaal acrylpapier te koop en een goot aantal penselen.

Als u meedoet aan de workshop aquarelleren in de hortus, de workshop landschap schilderen of aan een schildervakantie is het handig een opvouwbaar krukje en evt. een metalen ezel mee te nemen. Bij aanmelding voor een schildervakantie krijgt u nog extra informatie over mee te nemen materialen.

U kunt al de benodigde materialen aanschaffen bij kunstenaarsmaterialenzaak Van der Linde. Als cursist van Paul Academie krijgt u 20 % korting op alle materialen genoemd op deze lijst, mits u deze materialenlijst bij Van der Linde laat zien. Van der Linde telefoon 020– 6242791 Rozengracht 36-38 Amsterdam

Nog vragen, belt u dan het infonummer: 06 – 50668184

U kunt hier de materiaallijst openen en opslaan als pdf om uit te printen

 

atelier

materialen voor aquarel
aquarelverf
U kunt het beste tubetjes kopen, geen complete doos, maar zelf de kleuren samenstellen. Studiekwaliteit voldoet prima, maar de duurdere kwaliteit geeft betere resultaten. Wanneer u van plan bent door te gaan met aquarelleren kan ik u aanraden de duurdere kwaliteit te kopen. Aquarelverf is zuinig in gebruik en kan lang worden bewaard.
vereiste kleuren: cadmiumgeel – licht-cadmiumrood – alizarine crimson ceruleumblauw- ultramarijn –gele oker – rauwe omber gebrande sienna – paynes grijs
eventuele kleuren: pruisisch blauw – indigo – violet – sepia
goede kwaliteit:Talens
topkwaliteit: Horadam van Schmincke, Winsor en Newton artists

penselen
Marterharen penselen zijn zeer goed, maar ook duur. Imitaties van nylonhaar zijn goed te gebruiken en veel goedkoper. Twee nylon ronde penselen en een spalter zijn prima om mee te starten.
Twee ronde penselen (nylon) van der Linde serie 97191 nr. 8, nr. 12
Een spalterkwastje (geitenhaar) van der Linde serie 4365 nr. 1 inch

aquarelpapier
Voor beginnende cursisten en voor buiten schilderen is een aquarelbloc handig. U hoeft het papier niet op te spannen en tegelijkertijd heeft u een stevige ondergrond om op te werken.
Formaat: minimaal 30 x 40 cm, medium of grof.
goede kwaliteit: Fabriano watercolor
topkwaliteit: Arches

palet
Een ruim palet met veel mengvakken.
Bij van der Linde, groot rechthoekig palet met vierkante mengvakken, formaat 25 x 33 cm.

potlood (nr.2B), kneedgum, twee potten, sponsje, rol tape

 

materialen voor acryl / gouache
acryl-/gouacheverf
De studiekwaliteit van acrylverf voldoet prima. De topkwaliteit van acrylverf is ook geschikt voor fijn en dun werken. Neem van het wit een extra grote hoeveelheid. De volgende kleuren heeft u nodig: (U kunt dit natuurlijk nog weer aanvullen).
cadmium rood – crimson – cadmium geel – ceruleumblauw ultramarijn – gele oker – gebrande sienna of rauwe omber – zwart – wit
Studiekwaliteit: Rowney System 3 Acrylverf
Topkwaliteit: Rowney Artists Acrylverf
Studiekwaliteit: Talens gouache
Topkwaliteit: Rowney of Winsor en Newton Designer Gouache

penselen
Twee platte penselen (varkenshaar kattetong) en twee platte penselen (nylon) van der Linde serie 11067 nr. 12 of 14 en nr. 14 of 16. van der Linde serie 98294 nr.12 en nr. 16
Eén ronde penseel (nylon) van der Linde serie 97295 nr. 16
Spalter (varkenshaar) van der Linde serie 41201 1 inch
Voor acryl evt. een schildersmes

papier/drager
U kunt om te starten zwaar tekenpapier van minimaal 200gr. gebruiken. Later kunt u naar eigen voorkeur andere dragers proberen.

palet
Voor acrylverf zijn speciale afscheurpaletten te koop. Een stuk glad board of een oud bord kunt u ook gebruiken. Voor gouacheverf het palet wat wordt genoemd bij aquarel.

potlood (nr.2B), houtskool, kneedgum, twee potten, rol tape

Er zijn ook allerlei media en vernissen die in combinatie met acrylverf gebruikt kunnen worden. Ik kan u aanraden dit pas te kopen als u al enige ervaring heeft met acrylverf.