Skip to content

atelierthemaworkshops oud

atelierthemaworkshops oud

atelierthemaworkshops

Per cursusjaar zijn er acht atelierthemaworkshops op de zondagen. Deze eendaagse workshops staan in het teken van een bepaald thema, kunst­stroming of schilder. Na een uitgebreide inleiding met  en PowerPoint presentatie krijgt u een opdracht waarbij u zelf aan het werk gaat. Zo beleeft u veel plezier aan de combinatie van kunstbeschouwing en zelf schilderen.

Het getoonde beeldmateriaal biedt u meer inzicht in de wereld van de beeldende kunst. U krijgt begeleiding op uw niveau en u bepaalt zelf met welk materiaal u werkt, aquarel-, gouache- of acrylverf of combinaties hiervan. U laat zich eerst inspireren door het beeldmateriaal en richt zich daarna meer op ­­­uw eigen manier van vorm­geven, zodat u uw persoonlijke stijl verder kunt ontwikkelen. Elke workshop eindigt met een uitgebreide werkbespreking.

1: – 25 september 2016: Suze Robertson
Deze kunstschilderes schilderde in de traditie van de Haagsche school en Breitner, vooral onderwerpen uit het dagelijkse leven met krachtige penseelstreek en donker coloriet. Deze aanpak waarin ze uitdrukking probeert te geven aan haar persoonlijke gevoelens, sluit aan bij de latere expressionistische schilders.

2: – 23 oktober 2016: Henri Manguin
Deze Franse kunstschilder behoort tot het fauvisme. Maar vaak zie je in zijn werken ook een impressionistische toets gecombineerd met de heldere kleuren van de fauvisten, waardoor zijn schilderijen minder fel tonen en zeer harmonieus aandoen. Optimisme en levensvreugde kenmerken dan ook het werk van deze kunstenaar.

3: – 13 november 2016: Egon Schiele
Oostenrijks kunstschilder en tekenaar, wiens persoonlijke stijl onder jugendstil en het expressionisme valt. In de compositorische patronen van zijn schilderijen en de lijnvoering van zijn tekeningen zie we de invloed van Gustav Klimt. Maar geleidelijk aan onderwerpt hij zijn modellen aan zijn persoonlijke expressionistische stijl met hoekige harde contouren en expressieve vormen, waardoor zijn mensfiguren vervreemdend en zeer indringend zijn.

4: – 18 december 2016: Francesco Clemente
Italiaans schilder uit het neo-expressionisme. In zijn aquarellen en schilderijen combineert hij abstracte vormen met figuratieve elementen. Hij koppelt de invloed van de grote traditie van de klassieke en westerse kunst aan invloeden uit de Oosterse kunst en volkscultuur. Hij maakt voorstellingen van het menselijk lichaam in talloze transformaties, waarbij hij de fysische mens als bemiddelaar plaatst tussen de innerlijke wereld van de psyche en de kosmos daarbuiten.

5: – 29 januari 2017: Claude Monet
Grondlegger en belangrijkste vertegenwoordiger van het impressionisme met een enorm oeuvre. Hij schilderde vooral landschappen in de buitenlucht en probeerde een weergave van een bepaald moment te maken. Waarbij hij steeds meer series ging maken van schilderijen van hetzelfde onderwerp onder verschillende licht- en weersomstandigheden, zoals de beroemde hooibergen, kathedraal van Rouen en de waterlelies.

6:- 19 februari 2017: Charles Guilloux, landschappen van de ziel
Frans landschapschilder behorend tot de beweging van het symbolisme die zich afzette tegen de impressionisten die zich alleen fixeerden op de uiterlijke verschijning van de wereld. Hij werkte in tegenstelling tot Monet juist in zijn atelier. Hij wilde een ziel in het landschap leggen en de visuele sensatie van de natuur treffen door de lichteffecten om te zetten in geabstraheerde vormen en vlakke kleuren.

7: – 19 maart 2017: Juan Gris
Spaanse kunstschilder die gerekend wordt tot de kubisten. Zijn werk had aanvankelijk verwantschap met de Duitse Jugendstil, maar mede door de invloed van Picasso kreeg zijn werk de typische kenmerken van het kubisme. Maar dan vooral het synthetische kubisme, waarbij zijn ordening en keuze van vormen en kleuren een bijzonder poëtische werking hebben.

8: –  9 april 2017:  Paul Klee
Deze Duits-Zwitserse kunstschilder is moeilijk in te delen bij één stroming. Expressionisme, surrealisme, kubisme en abstractie zijn op zijn werk van toepassing. Hij heeft een individuele stijl ontwikkelt om het onderbewuste en de fantasie uitdrukking te geven. Hij zocht naar een nieuwe vormen- en kleurentaal en probeerde zijn composities met organische structuren een kosmische, mysterieuze kracht te geven. Waarbij hij verwijzingen gebruikt naar dromen, muziek, poëzie en mythologie.

Eendaagse workshop op zondag van 11.00 – 15.30 uur:  €  55,-
(alle acht thema­workshops  € 420,- ) inclusief koffie, thee en tekenpapier ­­­­­
teken- /schildermaterialen zelf meenemen, waterpotten, paletten zijn aanwezig
In de materialenlijst vindt u informatie over de materialen die u bij deze workshops kunt gebruiken.

Winteraanbieding: Bij de themaworkshop van Juan Gris krijgt u bij opgave tussen 11 november 2016 en 1 januari 2017  € 10,- korting. 

leslocatie: Theater de Omval Diemen (adres en route, zie routebeschrijving Omval)

Heeft u nog vragen dan kunt u bellen: 0294-257192/ 06-50668184
of mailen: info@paulacademie.nl

Inschrijving: Online via het inschrijfformulier op de website, vervolgens ontvangt u van Paul Academie per mail een bevestiging van aanmelding met gegevens over de betaling en overige informatie betreffende de workshop(s). Alleen na ontvangst van betaling bent u definitief ingeschreven. Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijving geschiedt dan ook in volgorde van binnenkomst van de betalingen.

[themify_button style=”large” color=”#141412″ link=”http://www.paulacademie.nl/inschrijven-cursussenworkshops/” text=”#ffffff” ]inschrijven[/themify_button]

“Al twintig jaar lang volg ik lessen bij Paul en in al die jaren is er geen les hetzelfde geweest, altijd weet Paul weer nieuwe onderwerpen te bedenken en gaat daar vaak diep op in. Mijn ontwikkeling op kunstgebied is door zijn lessen ingrijpend verbeterd. Hij heeft mij echt leren kijken naar kunst, ook door de themaworkshops, waar hij vele schilders door dia’s en verhalen een "gezicht" gaf. Hoewel we met een groep zijn,weet Paul iedereen persoonlijk te benaderen en het beste uit je te halen. Keer op keer, leer ik weer van zijn lessen en hoewel er hard gewerkt wordt, is het ook nog gezellig.”
Marianne
“Alleen de kunst biedt ons de mogelijkheid iets te zeggen dat wij niet weten.”
Citaat Gabriel Laub